Begravelse eller bisættelse?

Begravelsen er en sørgmodig højtidlighed, som tages meget alvorligt. Salmer, præstens ord og den sidste afsked med den afdøde hører til den typiske måde at sige farvel. Du kan både blive begravet eller bisat, når din tid kommer – men hvad er forskellen? Faktisk er der ikke så mange forskelle, men rettere en bestemt rækkefølge at gøre hver måde på.

Fællestrækket ved begge måder er, at de typisk foregår i en kirke. Salmer synges, og præsten siger et par afskedsværdige ord. Der smides også jord på kisten, men hvornår er afgørende. Ved begravelser bæres kisten først ud til gravstedet, sænkes, hvorefter der smides jord på samt de efterfølgende ”er jord er du kommet, af jord skal du blive”. Ved en bisættelse til gengæld bæres kisten ud til en ligvogn, som kører den afdøde ind til afbrænding. Her smides jord på kisten, inden den kører afsted, og samme ord bliver udtalt. Herefter hældes asken i en urne og kan derefter blive lagt i jorden eller bestøve dele af Danmark.

Nok den mest centrale ting er, at begge afskedsformer anvender en kiste til at opbevare liget – forstået som kiste eller urne. Det kan derfor vigtigt at anskaffe sig en kiste, som både er pæn og kan holde til omstændigheder.

Similar Posts