Hvad er en fibersprængning

En muskel består af en masse små fibre, der er sat sammen og hæftet på en helt bestemt måde, som muliggør, at man eksempelvis kan løfte og bøje sin arm på en bestemt måde. Derfor er en fibersprængning som navnet antyder også en sprængning eller overrivning af en eller flere af disse små muskelfibre i enten arm, ben eller andet. I dette indlæg vil vi med hjælp fra en fysioterapeut i Nordsjælland, hvad en fibersprængning er, hvordan man undgår det, og hvordan en fysioterapeut behandler sådan en skade.

Sådan opstår en fibersprængning

En fibersprængning opstår oftest ved enten det, man kalder udtrætning eller eksplosive bevægelser. Udtrætning sker hvis muskelfibrene bliver presset i en længere periode, hvor de vil blive udtrætte og risikere at briste.  Eksplosive bevægelser behøver nok ikke nærmere forklaring udover, at det er både uforudselige og uhensigtsmæssige bevægelser, der også kan risikere i fibersprængning.

Undgå fibersprængning


Det er uhyre vigtigt, at man husker at opvarme sine muskler, inden man dyrker sport eller fitness, da kolde muskler der ikke er opvarmet, som pludseligt bliver udsat for eksplosive bevægelser, vil risikere i fibersprængninger. Derudover skal man også huske at lade kroppens muskler restituere, så musklerne ikke bliver udsat for vedvarende belastning og dermed også har tid til at opbygge muskelfibre igen. Sidst, bør man også træne efter det niveau, man er på og ikke løfte unødigt tunge vægte eksempelvis. Hvis man derfor ikke har trænet i lang tid, bør man altid starte stille og roligt op.

Fysioterapeutens råd til, hvordan man behandler en fibersprængning

Det første døgn er det vigtigt at behandle med is, hvor man holder pauser på 30-40 minutters tid, hvor man i pauserne eventuelt har kompressionsforbinding på, samt husker at løfte det ramte område over hjertehøjde. Hvis smerterne er uholdbare, kan de dæmpes med håndkøbsmedicin. Dernæst skal musklerne blot have ro og hvile. Hvis det efter cirka fem dage ikke er blevet bedre, kan man forsøge med fysioterapi, hvor en fysioterapeut kan give dyb massage for at øge blodcirkulationen, hvilket vil have en lindrende og healende effekt.

Similar Posts