Hvordan vedligeholder jeg min kloak?

En kloak er det system af rør og brønde, der leder spildevandet fra dit køkken og badeværelse, samt regnvand, væk fra din grund og ud i det kommunale kloaknet.

Alle kloakløb i dit hus er forbundet med kloaknettet. Dvs. afløb fra toilet, køkkenvask, bad, opvaskemaskine og andre i sidste ende bliver ført ud i det lokale kloaknet gennem kloaknettet på din grund.

Kloakrørene, som vandet føres igennem, kan være lavet af beton, glaseret ler, hårde plastmaterialer, polyvinylchlorid, PVC eller andet. Typisk laves kloakrør i dag i hårdt plast, hvor ældre kloakrør blev lavet i beton. En af grundene til, at man er skiftet til kloakrør i plast, hænger sammen med, at kloakrør i beton forventes at smuldre efter en brugstid på 50 år, hvor kloakrør i plast eller glaseret ler kan have en brugstid på 100 år, hvis der bliver passet godt på dem.

Hvordan kan kloakrørene vedligeholdes?

Du har pligt til at vedligeholde kloakrørene på din grund, hvilket ellers kan komme til at blive dyrt for dig, hvis du skal have nye kloakrør. Grunde til, at du er for sent ude, og rørene er stoppet til, kan skyldes en lang række faktorer. Nogle af disse fremgår af det efterfølgende:

  • Revner i rørene
  • Rødder fra træer
  • Skidt eller genstande

Vedligeholdelsen af kloakrørene fungerer ved, at de skal spules fra tid til anden af en autoriseret kloakmester, der beskæftiger sig med kloakarbejde. Hvis du har en rottespærre i din kloak, kan denne også være medvirkende til, at der opstår en forstoppelse i kloakken.

Kloakarbejdet, der skal foretages for at holde kloakken ren eller forebygge forstoppelse, skal altid foretages af en autoriseret kloakmester. Dog må du godt selv rense brøndene på din grund og foretage rengøring af dit afløb indendørs.

Sådan vedligeholder du dit afløb

Her er en række ting, du kan gøre for at forbedre dine forudsætninger for ikke at ende med en tilstoppet kloak:

  • Rens guldafløbet med jævne mellemrum
  • Smid aldrig større genstande i toilettet
  • Hæld aldrig stegefedt i afløbet
  • Tøm brønde for visne blade

Hvis du følger disse anvisninger, vil du altså mindske sandsynligheden for, at dine kloakrør stopper til.

Similar Posts