Derfor skal du blive ortopædisk skomager

Hvad er en ortopædisk skomager?

Vi kender alle ordet ’skomager’ – det er en, der fremstiller sko. Men hvad betyder det fine ord, der er stillet ind foran skomager? Det kommer fra to græske ord, og kan ordret oversættes til ”lige opdragelse”. Det lyder spøjst på dansk, men det passer denne type af skomagere. En ortopædisk skomager syr nemlig fodtøj til de personer, der ikke kan bruge fabriksfremstillede støvler og sko. Det kan skyldes handicap eller mindre skavanker, der gør, at fodlidelsen har brug for at afhjælpes med speciallavede fodtøj. Nogle har blot brug for en forhøjning i den ene sko, hvor andre sager er mere seriøse og kræver andre løsninger. En ortopædisk skomager hjælper netop med alt dette, og skal have et godt øje og god formsans, men også forståelse for mennesker med handicap. På den måde, kan en ortopædisk skomager gøre en person ”lige” igen!

Hvordan foregår arbejdet?

Skomageri er et af de ældste håndværk, som altid har leveret et essentielt produkt til mennesker. I dag, hvor fabrikker masseproducerer alt muligt, er skomagerens arbejde unikt, og det håndlavede fodtøj ses som et smukt, kvalitetsrigt produkt, der sælges meget dyrt. Den lange proces, det kræver, for at opnå et færdigt, sikkert og unikt produkt, kræver vaskeægte præcisionsarbejde og folk, der brænder for det de laver. Skomageren skal gerne gøre sit arbejde til kunst og sig selv til kunstner. Kortfattet er processen således: mål eller gipsafstøbning foretages af kundens fod eller fødder, hvorefter en læst formes af kunststof eller træ. Skoen bygges op på læsten. Efter skomagermesterens anvisninger deles arbejdet op mellem nådlere og skomagersvende, og produktet testes og tilpasses kunden flere gange, inden det er helt færdigt. Det er altså en ædel og antik proces, der helt klart er unik i vores tid.

Hvorfor blive ortopædisk skomager? At blive en ortopædisk skomager kræver, at du elsker håndarbejde. Når du har en passion for dit arbejde, giver det kun smukke udfald. Det er også sådan, at der ikke længere er nogen uddannelse til ortopædiske skomagere, hvilket kræver at du på egen hånd opsøger en ortopædisk skomagermester, hvor du kan lære faget. Det er altså et fag, der kræver nær kontakt med kunden og præcis kommunikation og arbejde. Det er også et arbejde for dig, der gerne vil gøre en forskel for andre mennesker, for noget der kan synes at være så småt som en sko eller støvle, kan gøre en verden til forskel for mange mennesker! Det er også en vellønnet stilling med stor jobsikkerhed, og du kan være sikker på, at dit arbejde gør en forskel. Hvis du leder efter en udfordring eller altid har elsket håndarbejde, har sikre og præcise hænder og gerne vil hjælpe andre mennesker, så er det netop derfor, du skal du blive ortopædisk skomager.

Similar Posts