Sådan finder man ud af om man har paradentose?

Symptomer på paradentose 

Paradentose kaldes i dagligtale også for de tandløses sygdom. Det er en infektionssygdom i tandkødet og i knoglen, som desværre gør, at tænderne bliver løse, og i værste tilfælde falder ud. Der er flere forskellige symptomer på paradentose, men de mest udpræget er blandt andet:

  • Tandkødsbetændelse kan være et symptom på, at man er ved at udvikle paradentose. Det er et forstadie til sygdommen. Du ved, om du har tandkødsbetændelse, hvis dit tandkød er ømt, hævet og rødligt eller i nogle tilfælde bløder, når du børster tænder.
  • Dårlig ånde, der nærmest lugter råddent, eller dårlig smag i munden kan også være et symptom på paradentose.
  • Løse tænder eller en følelse af at have løse tænder er også være et symptom på sygdommen.  


Hvad er årsagen til paradentose?

Bakterier i samspil med immunforsvaret er årsagen til udvikling af paradentose. Bakterierne findes naturligt i munden. Men de kan samle sig langs tandkødet, hvor de hober sig op som en bakteriebelægning. Denne bakteriebelægning kan forårsage tandkødsbetændelse, som kan udvikle sig til en fordybning i tandkødslommerne, som vil bidrage til, at knoglen omkring tandrødderne løsnes. Vi kan ikke undgå, at der er forskellige bakterier i munden på naturlig vis. Men vi kan styre, hvor mange bakterier, vi lader sig hobe op i vores mund ved at have en god mundhygiejne og gå regelmæssigt til tandlæge. Derudover har rygere også en større risiko for at udvikle paradentose.

Sådan behandles paradentose

Det er utroligt vigtigt at blive behandlet for paradentose. Hvis man ikke tager sygdommen alvorligt, risikerer man, at ens tænder begynder at falde ud én efter én. Jo før sygdommen opdages, jo nemmere er det at behandle den, da den endnu ikke er så fremskreden. Paradentose behandles således, at der er fokus på at fjerne de bakterier, der er i munden i første omgang. Derudover vejleder tandlægen også om, hvordan man bedst selv vedligeholder en god mundhygiejne. Hvis paradentosen er meget fremskreden, kan medicinsk behandling være nødvendigt. Det kaldes en parodontitisoperation, hvor behandling med antibiotika samtidigt også kan være en nødvendighed.

Similar Posts