Sørg for korrekt rigning

Sikkerheden bør altid være i top, når man sejler. I en sejlbåd er det derfor vigtigt at have korrekt styr på rigning og trim.
Rigning er en samlet betegnelse for mast, tovværk og sejlet, og disse tre dele fungerer som sejlbådens motor. De skal derfor efterses og tjekkes flere gange om året for skader, revner, slid og andet, som kan forhindre båden i at sejle optimalt, eller som kan være farligt for sikkerheden. Vedligehold og service af rigning og trim er derfor en vigtig del af det at have en sejlbåd.

Det er altid en god ide at have en erfaren sejler eller en bådtekniker til at hjælpe dig med at rigge din båd korrekt, især hvis du er nybegynder. De kan give dig yderligere tips og råd til at sikre, at din båd er rigget korrekt og er klar til sejlads.

Sådan tjekker du selv din rig og trim

Sørg for jævnligt at tjekke rigningen på din sejlbåd og gerne hver gang inden du tager ud og sejler, så du er sikker på, at sikkerheden og båden er i top stand.
Det er en god idé at kigge efter metaltræthed i skruer, mast og sejl. Kig også efter buler i masten, revner i sejlet og korrosion eller tæring fra havvandet.

Ved masten bør du tjekke beslag, fod, støtte, rigbolte, splitter, wire-terminaler og andet, der kan gå løs eller gå i stykker. Finder du rust nogen steder, bør du med det samme behandle det, så du kommer det til livs inden det spreder sig og gør mere skade på din sejlbåd.

Professionel rigger service

Vil du gerne være sikker på, at dine rig og trim er indstillet korrekt til din båd, så kan du få et professionelt firma, der specialiserer sig i rigger service til at gå din mast, sejl og tovværk efter. Så kan du være sikker på, at din mast er helt lige sat op, at sejlet er fejlfrit og monteret korrekt, og samtidig vil alt udstyr blive gennemgået for slitage, så du kan være sikker på, at din båd er klar til alt vind og vejr, når du tager den ud for at sejle på de danske eller udenlandske farvande.

Similar Posts