Gode råd, når du skal sætte lamper op

Når det kommer til at skulle beslutte, hvor dine lamper i boligen skal hænge, skal det siges, at det selvfølgelig er dit eget valg, men der kan alligevel være nogle gode tommelfingerregler, der er værd at have med i overvejelserne.

De fleste foretrækker, at de har lys, når de sidder ved spisebordet, og her er der flere faktorer, der skal tages hensyn til, når lampen skal hænges op. De spisendes højde samt lampens eller lampeskærmens udformning er vigtige faktorer at have i mente, når lampen hænges op. Typisk taler man om, at de fleste vælger en højde på 60 centimeter fra spisebordets bordplade til lampen.

Over sofabordet kan lampen heller ikke hænges op med øjnene lukket så at sige. Her er det vigtig at indtænke rummets dynamik i den endelige placering, da det både er vigtigt, at den ikke hænger i vejen i forhold til fjernsynet, men det er også vigtigt, at sofagæsterne kan have en samtale, hvor de kan se hinanden.

Hvor højt skal lampen hænge?

Som tidligere nævnt siger en tommelfingerregel, at lamper skal hænges 60-75 centimeter over bordpladens overflade, hvis der er tale om store lamper. Derimod må mindre lamper gerne hænge tættere på bordpladen, og her taler man typisk om, at det er ideelt med en afstand på 55-60 centimeter. Hvis du tilbringer mange timer ved dit kontorbord, er det meget relevant at finde den rette belysning til de tidlige og sene timer. Som udgangspunkt er det ideelt både at have loftsbelysning samt belysning på skrivebordet i form af en bordlampe. Bordlampen kan med fordel have en højde, der er lavere end øjenhøjde, så lyset ikke skærer alt for meget i øjnene og påvirker din koncentration.

Kontakt en elektriker

Det at hænge lamper op må du ifølge sikkerhedsstyrelsen godt gøre selv, men hvis du er lidt i tvivl om, hvordan arbejdet helt præcist skal gøres, skal du blot kontakte en elektriker, der har store kompetencer på dette område, hvorved du sparer al arbejdet forbundet med denne opgave.

Similar Posts