Hvilke rettigheder har du som elev?
Har du styr på dine lønrettigheder?
Det er vigtigt, at man har styr på sine rettigheder i forbindelse med løn lige såvel som regler for fradrag og andet lønrelateret. Med GLS-A lønoversigter giver dig indblik i, hvordan lønninger inden for forskellige brancher har set ud i det pågældende år. Følgende tre ting kan du hurtigt lære selv at kigge efter på din lønseddel, så du er sikker på, du ikke bliver snydt.
Tjek din lønseddel grundigt efter
Først og fremmest bør du holde øje med, om der er bestemte tillæg, du er berettiget til, og om disse også fremgår af din lønseddel. Bestemte arbejdsfunktioner såsom tillidsrepræsentant eller planlægger giver ret til ekstra tillæg, som skal være regnet med i din lønseddel. Det kan også være, at du er berettiget til bl.a. kørselsfradrag, der kan have en stor betydning for din løn
Dernæst er det en god idé at bemærke, om din arbejdsgiver har indbetalt til din pension, såfremt du altså har en arbejdsgiverbetalt pension. Dette bør også stå på din lønseddel.
Hvad må du kræve i løn?
Som ansat i det offentlige er det som regel gennem tillidsrepræsentanten, at lønforhandlingen sker. Det vil sige, at du som udgangspunkt ikke har så meget med din egen løn at gøre, hvorfor det er ekstra vigtigt at have styr på sine rettigheder og på, hvad du faktisk må kræve i løn. Allerede inden lønforhandlingen går i gang, er det da vigtigt, at du har overvejet, hvad du gerne vil have i løn. Desuden bør du være opmærksom på din erfaring og hermed forbundne tillæg.
Er du ny i branchen?
Er du ny på jobbet, eller er du ansat som elev i en ny branche, er der også bestemte rettigheder gældende for dig. Med hensyn til løn har du som følge af erhvervsuddannelsesloven ret til overenskomstmæssig løn og goder, der fungerer som beskyttelse for alle elever i branchen.