Hvad er forskellen på en tømrer og en murer?

Hvis ikke man er uddannet inden for håndværkerfaget, kan det godt være svært at vide, hvor forskellen ligger mellem de forskellige betegnelser. Derfor vil denne artikel gå i dybden med, hvad forskellen på en tømrer og murer er.

Skal du have fat i en tømrer eller murer?

Når det kommer til beslutningen, om hvorvidt du skal bruge en tømrer eller murer til din opgave, er der nogle forskelle mellem disse erhverv, der kan hjælpe dig til at kontakte den rette håndværker.

En tommelfingerregel er, at tømreren som regel har at gøre med alt, der omhandler træ og tømmer udendørs som indendørs. Det dækker over alt fra vinduer og vindueskarme, døre, dørkarme, lofter, gulve, etageadskillelse, trapper og tilhørende arbejde som eksempelvis isolering.

Tømreren bør ikke forveksles med et nærtliggende erhverv – nemlig snedkeren. Snedkeren arbejder med finere træarbejde såsom møbelfremstilling samt mindre bygningsdele.

Mureren beskæftiger sig primært med udendørs og indendørs arbejde, der er relateret til nedrivning eller opførsel af mure og vægge. Dette indebærer også fyldning af huller i væggen eller færdiggørelse af nyt hul til dør eller vindue. Murerarbejdet omfatter også opgaver såsom at lave skorsten eller pejs samt vådrumssikring på badeværelse eller i bryggers.

Titlerne er ikke beskyttet

Det er også værd at bemærke, at titlerne tømrer og murer ikke er beskyttet. Dette betyder, at alle principielt set kan kalde sig tømrer eller murer uden at have et svendebrev eller være uddannet håndværker. Dette står i kontrast til VVS- og elektrikertitlen, som kræver en autorisation for at man må udføre sit arbejde lovligt.

Det er derfor altafgørende, at man er opmærksom på, om tømreren eller mureren har de fornødne kompetencer for at kunne fuldføre opgaven. Hvis ikke dette er tilfældet, kan du risikere fejl eller byggesjusk, hvilket ingen ønsker at betale for.

Similar Posts