Hvad er laserskæring?
Laserskæring er en beskæringsmetode, der primært bruges i industrien til at foretage præcise tilskæringer af særligt forskellige former for metal. Det er en beskæringsmetode, der er vundet frem over de sidste 20 år, hvor man tidligere skar ved hjælp af en fræser. Der er dog gode grunde til, at laserskæring har overtaget arbejdet fra en fræser, da laserskæring er væsentligt mere præcist og tidsbesparende, og derudover giver det mulighed for også at skære præcist i materialer som plastik. Laserskæring benyttes derfor til at skære specifikke emner af enten metal, træ, plast eller læder via – som navnet antyder – en laserteknologi. I dette indlæg kan du læse mere om, hvordan læserskæring virker i praksis, og hvad fordelene er ved denne beskæringsmetode.
Hvordan virker laserskæring?
Laserskæring fungerer som nævnt via en laserteknologi. Varmen fra laseren gør, at materialet, der skæres i, enten fordamper eller smelter på de steder, hvor laseren rammer materialet. Det er derfor en yderst effektiv metode til at skære i metal, der skal bruges til at bygge større konstruktioner eller maskiner, hvor præcision er en vigtig del af at lykkes med konstruktionen. Det er dog ikke længere kun i industrien, at man bruger laserskæring. I senere år har private folk også fået øjnene op for denne populære beskæringsmetode, som de bruger i egne bygge- og hobbyprojekter. Laserskæring gør det muligt – modsat fræsning – at skære i meget tynde plader uden at bekymre sig for, at man knækker eller på anden vis ødelægger pladen. Laserskæring er derfor en teknologi, der er simpel nok til at blive brugt af private, og effektivt og præcis nok til at blive brugt i de tunge industrier.
Laserskæring af metaller
Det er særligt i forbindelse med metalarbejde, at laserskæring er vundet frem. Det er det, fordi metalemner bruges til større konstruktioner og maskiner, hvor man har særligt brug for skarpe, klare linjer i ofte tynde plader. Laserskæring virker på de fleste metaller som aluminium, kobber, stål og rustfrit stål, og det er derfor praktisk talt kun fantasien, der sætter grænser for, hvad laserskæring kan benyttes til.