Hvad er en tandprotese?

En tandprotese er en erstatning for en eller flere tænder. Protesen kan laves, så den passer til dine naturlige tænder, uden at den skiller sig for meget ud eller er synlig for andre.

Der findes flere forskellige typer tandproteser, og typen afhænger af, hvor mange tænder, du mangler og din generelle situation i munden. Hos din tandlæge eller tandtekniker kan du få en snak om, hvad der passer til netop din mund, og hvad tandteknikeren vil anbefale dig at få lavet, så du kan få en tilrettelagt behandlingsplan.

Der findes på både del- og helproteser. Delprotesen sættes fast ved hjælp af en bøjle i tænderne omkring den ene eller flere manglende tænder. En helprotese blev tidligere kaldet gebis og benyttes, hvis man er tandløs, eller hvis de sidste tænder i over- eller undermunden ikke er til at redde.

Hvordan laves en tandprotese?

Alle tandproteser er tilpasset den enkelte patient, fordi protesen laves ud fra et aftryk af tænderne. En tandprotese tager ca. fem besøg ved en tandtekniker eller tandlæge, før den er færdig. Der skal tages en del aftryk, og afstøbningerne samt farven på protesen skal passe til lige præcis din mund. 

Med en delprotese laves tandproteserne på en bøjle, som skal sættes fast i de resterende tænder. Denne proteseform er mere skånsom overfor tandkødet og mange oplever, at den sidder godt fast, og at den fungerer som det normale tandsæt. Bøjlen fremstilles i metal og akryl.

Helprotesen erstatter hele over- eller undermunden, sidder fast ved hjælp af vakuum i munden og laves i akrylmateriale. Materialet på både tandkød og tænderne laves og males, så det ligner ægte tænder, uden det er til at se forskel.

Hvor længe holder en tandprotese?

Der er stor forskel på, hvor længe en tandprotese holder, alt efter hvor godt man passer på den. Det anbefales, at protesen efterses én gang årligt og justeres hvert andet år. Ved normalt slid kan man forvente, at både en helprotese og en delprotese skal skiftes hvert 7. år, men det er selvfølgelig individuelt og kan variere meget fra person til person.  

Similar Posts